وب کراولر چیست؟ چگونه یک وب کراولر یا ربات خزنده بسازیم؟
ربات خزنده یا وب کراولر چیست؟ تا به حال به این فکر کردهاید که گوگل چگونه متوجه این میشود که هر سایتی در چه زمینهای فعالیت میکند؟ برایتان سؤال نشده که چرا سایتهای مختلف رتبههای مختلفی در سرچ گوگل دارند؟ تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که گوگل برای تجربه بهتر کاربرهای خودش از چه سیستمی استفاده میکند؟ آیا اصلاً گوگل ممیزی خاصی دارد؟ چگونه متوجه میشود یک محتوا ارزش بالایی دارد؟
در این محتوا قصد داریم تا در مورد بازرسهای گوگل با شما صحبت کنیم. بازرسهایی که به اسم خزنده شناخته میشوند و کارشان این است که محتوای سایتها را مورد بررسی قرار دهند. اگر اطلاعات کمی از سئو داشته باشید، اسم خزنده وب، ربات خزنده یا وب کراولر به گوش شما خورده است. این رباتها در واقع وارد سایتهای مختلفی میشوند و محتواهای هر سایتی را بررسی میکنند. هر چقدر سایت شما پر بارتر باشند، ساعات بیشتری در سایت شما میچرخند و این به معنی آن است که سایت شما دارای ارزش بیشتری است. اگر دوست دارید با ساز و کار ربات خزنده آشنا شوید و در آخر یاد بگیرید که این رباتها چگونه ساخته میشوند، حتماً این محتوا را تار آخر دنبال کنید.
وب کراولر یا Web Crawler چیست؟
وب کراولر (Web Crawler) یا ربات خزنده یکسری از رباتهای برنامهنویسی شده هستند که در سراسر اینترنت حضور دارند. کار این رباتها این است که وارد سایتهای مختلفی میشوند و شروع به آنالیز محتوای سایت ها میکنند. آنها برای ارزیابی سایتها و صفحات به یک سری از پارامترها اهمیت میدهند. در واقع این به معنای آن است که اگر شما در نوشتن محتوای سایتهای خودتان به پارامترهایی که برای ربات خزنده مهم است، اهمیت دهید احتمال دیده شدن شما در جستجو گوگل نیز افزایش پیدا میکند. در نهایت افزایش ورودی از گوگل را هم خواهید داشت. در کنار آنالیز کردن محتواها بر روی لینکهای هر صفحهای نیز کلیک میکند و وارد آنها میشود. در واقع اینجاست که شما متوجه اهمیت لینک دهی داخلی و خارجی میشوید.
بعد از اینکه لینکهای صفحه را باز کرد محتوای درون آنها را نیز شروع به آنالیز کردن میکند و این کار را بارها و بارها تکرار میکند. حضور مداوم یک ربات در سایت شما باعث میشود تا در جستجوهای گوگل رتبههای بهتر دریافت کنید. هدف حضور آنها این است که سایت و صفحات سایتها با کلمات مربوط به حوزه کاری خودشان و البته حوزهای که در مورد آن داخل بلاگهایشان نوشتهاند ایندکس شوند. ربات خزنده به کاربران کمک میکند تا سریعتر به مقصود خودشان در جستجو برسند و با سایتهایی روبه رو شوند که بهتر در مورد موضوعی که علاقهمند هستند صحبت کرده است. خلاصه اینکه وب کراولرها یکجور رباتهای شناسایی سایتها هستند و هم برای سایتها و هم برای کاربران مفید واقع میشوند.
تفاوت وب کراولر با اسپایدرها چیست؟
یک مفهوم دیگری به نام اسپایدر وجود دارد که باید قبل از ادامه با آن آشنا شوید. اسپایدرها در واقع ربات خزنده گوگل هستند که زیر مجموعه کراولرها میباشند. در واقع وب کراولرها نوعی فرمانده هستند و زمانی که وارد سایت میشوند برای اسپایدرها تصمیم میگیرند که هر کدام از آنها کدام قسمت را مورد بررسی قرار دهد. برای مثال کراولرها به اسپایدرها فرمان میدهند که چه نوع لینکهایی را باز کنند و به چه قسمتی از محتوا توجه بیشتری داشته باشند.
این مفهوم را باید میدانستید چرا که خیلیها ربات خزنده را اسپایدر در نظر میگیرند که البته درست هم میباشد، اما از آنجایی که در بین عموم وب کراولرها ربات خزنده گفته میشود ما بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد. تأثیر رباتهای خزنده در سئو داخلی و سئو خارجی بسیار زیاد است و شما تا جایی که میتوانید باید تلاش خودتان را انجام دهید تا آنها را داخل سایت خودتان بیشتر نگه دارید. همچنین باید تلاش کنید تا سایت خودتان را برای حضور بیشتر و سادهتر web crawlerها بهینه کنید.
وظایف ربات خزنده چیست؟
قبل از اینکه بیشتر وارد بحث شویم و با ساخت ربات خزنده آشنا شویم میخواهیم با شما در مورد وظایف ربات خزنده صحبت کنیم. قصد داریم به شما بگوییم که اصلاً این کراولرها چه وظایفی دارند و باید به چه شکلی آنها را بسازیم. نحوه کار کراولرها به این صورت است که هر محتوایی در فضای اینترنت وجود داشته باشند را دانلود میکنند و آنها را دستهبندی میکنند. معنی این کار در واقع همان ایندکس شدن میباشد. هدف نهایی خزنده این است که بتواند محتوای هر صفحه را بیرون آورد و متوجه شود هر صفحهای با چه کلمه کلیدی و درباره چه زمینهای است.
ربات خزنده مثل یک کارشناسی است که به شما کمک میکند تا محتوایی متناسب با آن چه نیاز دارید را دریافت کنید. در واقع به شما کمک میکند تا بتوانید با توجه به کلماتی که سرچ میکنید، محتوایی متناسب با نیاز کلمهای که سرچ کردید دست پیدا کنید. با توجه به نوع کارکردی که دارد یک سری چالشهای بزرگی نیز وجود دارد. برای مثال باید بتوانند مفهوم هر محتوا را به طور کامل درک کنند، محتواهای با کیفیتتر را از سایرین جدا کنند.
این کاری بسیار دشوار است که کراولرها با توجه به تکرار یکسری از کلمات آن را شناسایی میکنند. همچنین برای اینکه صفحات دیگر را ایندکس کنند، شروع به باز کردن لینکهایی میکنند و وارد صفحات دیگر میشوند. سپس به همین شکل شروع به ایندکس کردن این صفحات نیز میکنند. یکی از مهمترین دلایل ایندکس نشدن صفحات سایت می تواند مشکل در نخزیدن وب کراولر ها در صفحات سایت شما باشد.
وب کراولر چگونه کار میکند؟
برای بررسی کردن محتواها و همه صفحات موجود در اینترنت چه کار باید انجام داد؟ قطعاً این کار به صورت دستی غیر ممکن است، روزانه هزاران سایت ساخته میشود و صدها هزار صفحه جدید و بلاگ نوشته میشود. اینجاست که ربات خزنده و کراولرها سر و کلهاشان پیدا میشود. کار آنها این است که یک کار غیرممکن را در زمان بسیار کم ممکن کنند. کراولرها کار خودشان را از یکسری URL ها شناخته شده در هر سایت و صفحهای شروع میکنند. سپس در هر URL که شروع به شناختن میکنند، لینکهایی درون آن را باز میکنند و شروع به ایندکس کردن آنها نیز میکنند. این کار را بارها انجام میدهند تا در نهایت دیگر لینکی در آن سایت باقی نمانده باشد، نکتهای که وجود دارد این است که آنها برای بررسی سایتها دارای معیارهای مشخصی هستند. در ادامه برخی از این معیارها را برای شما معرفی خواهیم کرد.
مطلب پیشنهادی: پرامپت نویسی چیست؟
صفحه دارای اعتبار بالایی باشد
ربات خزنده زمانی که در بین صفحات میخزد به مواردی مثل اعتبار صفحه سایت شما توجه میکند. منظور از اعتبار این است که صفحه که بررسی میکند، اگر دارای بازدید بالاتری باشد و یا اینکه از سایر صفحات به آن لینک داده باشند اعتبار بالاتری نیز دارد. همچنین به جز این موارد باید به این نکته اشاره کرد هر چقدر ورودی یک سایت بیشتر باشد طبیعتا آن صفحه دارای اعتبار بالاتری خواهد بود. همین موارد باعث میشود تا ربات خزنده بیشتر به آن صفحه اهمیت دهند و به طور کلی رتبههای بهتری را به آن صفحه خاص اختصاص بدهند. اعتبار صفحه و اعتبار دامنه تاثیر بسیار زیادی بر روی سئو و کراولر کردن ربات های خزنده دارند.
بنابراین برای اینکه صفحه شما اعتبار بالایی دریافت کند، باید از صفحاتی که بازدید بیشتری در آن دارید لینکهایی به صفحه مد نظرتان بدهید. نکته بعدی این است که اگر سایتهای دیگری که دارای اعتبار بالایی هستند به صفحه شما لینک بدن به احتمال خیلی زیاد کراولرها بیشتر بر روی صفحه شما خواهند ماند و در نتیجه بهتر ایندکس میشوند. این نکته برای شما مشخص میکند که چقدر لینک دهی چه داخلی و چه خارجی اهمیت دارند. روش های افزایش سرعت ایندکس سایت زیاد است و یکی از مهمترین آنها مربوط به لینک دهی می شود.
بازدید مجدد یک صفحه
در واقع این بازدید از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زمانی که یک ربات خزنده دوباره یک صفحه از سایت را مورد بررسی قرار میدهد این باعث میشود تا رتبه آن صفحه در جایگاه بالاتری قرار بگیرد. پس لینکهای داخلی باعث میشود تا احتمال بازدید کراولرها از یک صفحه مشخص افزایش پیدا کند. هر چقدر تعداد بازدیدهای ربات خزنده از صفحات سایت شما افزایش پیدا کند رفته رفته اعتبار کلی سایت شما هم افزایش پیدا میکند. در نهایت هر صفحهای که بسازید و یا محتوایی که ایجاد کنید خیلی سادهتر و البته راحتتر ایندکس میشود.
فایل Robots.txt
یک ربات خزنده زمانی که میخواهد وارد سایت مد نظرتان شود بایستی مسیرها را پیدا کند. این فایل به ربات خزنده نحوه خزیدن و مسیرهای حرکتی آنها را مشخص میکند. هر چقدر این فایل دقیقتر مسیرها را مشخص کرده باشد در نهایت خزندهها با سرعت بیشتری و البته صفحات بیشتری از سایت شما را مورد بررسی قرار میدهند. کار فایل Robots.txt به شما کمک میکند تا بتواند صفحات شما را شناسایی ایندکس کند. شما در این فایل میتوانید ذکر کنید که کدام صفحات را دوست دارید ایندکس کنید و جلوی کدام صفحات را برای ایندکس شدن میخواهید بگیرید. این فیلتر کردن به شما کمک میکند تا در نهایت بتوانید کنترل کراولرها را به طور کامل به دست بگیرید.
انواع ربات خزنده گوگل
همان طور که اشاره کردیم دادههای بسیار زیادی وجود دارند که شما میتوانید به آنها از طریق جستجو کردن در گوگل دست پیدا کنید. با توجه به دیتای خود گوگل تا سال ۲۰۲۲، ۱ تریلیون گیگابایت محتوا بر روی گوگل ایندکس شده است. در واقع اگر ربات خزنده وجود نداشت بارگذاری و البته نگهداری این حجم از دیتا غیرممکن بود. پس کراولرها بایستی بر اساس کاری که انجام میدهند دستهبندی شوند. چهار نوع خزنده بسیار مهم وجود دارد که هر کدام از آنها یک کار به خصوصی را انجام میدهند.
کراولرهای عمومی
مهمترین نوع کراولرها میباشند که بسیار کاربردی هستند و دادههای بسیار زیادی را به شما ارائه میدهند. این دسته از کراولرها بخش بسیار مهمی از دیتاها را جمعآوری میکنند. دادههای عمومی که وجود دارد توسط این ربات خزنده برداشت میشود. به طور عادی زمانی که در مورد کراولرها با شما صحبت میکنیم، بیشتر در مورد این دسته از خزندهها بحث میکنیم. اکثریت موتورهای جستجوگر مثل گوگل بات بیشتر دیتاهای خودشان را از طریق کراولرهای عمومی دریافت میکنند.
کراولر بک لینک
این نوع کراولرها بسیار اهمیت دارند، در واقع کاری که انجام میدهند بررسی کردن بک لینکها در صفحات مختلف میباشد. در واقع این خزندهها لینکهای خارجی را که به صفحه شما داده شده است مورد ارزیابی قرار میدهند. هر چقدر تعداد این لینکها افزایش پیدا کند و بیشتر باشد رتبه بهتری به صفحات سایت شما داده میشود. لینکهای خارجی بیشتر باعث میشود اعتماد گوگل به سایتهای شما افزایش پیدا کند و در آخر سئو سایت شما هم بهتر خواهد شد.
مطلب پیشنهادی: سئو تضمینی؟! چگونه قرارداد سئو بنویسیم؟
کراولر مدیا
کراولر مدیا جزوی از رباتهای خزنده میباشند که به عکسها، فیلمها، پادکستها و … توجه دارند. وظیفه بررسی کردن این محتواها به دلیل کراولر مدیاها هستند. برای همین است که میگویند وجود محتواهایی مثل عکس و ویدیو بسیار اهمیت بالایی دارند و بر روی سئو سایت شما تأثیر بسیار بالایی میگذارند.
کراولر محتوا
کراولر محتوا به طور خاص و صرفاً بر روی محتوا متنی تمرکز دارد. این در حالی است که کراولرهای عمومی بر روی تمامی قسمتهای سایت تمرکز دارند. این کراولر صرفاً به دنبال بررسی محتواهایی مثل بلاگها، مقالات و اخبار میباشند. این کراولر این محتواها را با دقت بسیار بالایی پیدا میکنند و مورد بررسی قرار میدهند.
نحوه ساخت ربات خزنده یا Web Crawler
در این قسمت قرار است در مورد ساخت ربات خزنده یا web crawler با شما صحبت کنیم. شما میتوانید با استفاده از روشهای مختلفی رباتهای خزنده را بسازید و از آنها برای استخراج دیتاهای مد نظرتان کمک بگیرید. با این حال یکی از مهمترینها و البته پر استفادهترین روشهای ساخت ربات خزنده با برنامه نویسی پایتون است. اگر قصد دارید چندین کراولر برای صفحات یک سایت مشخص درست کنید بایستی از روشی که پایینتر به شما میگوییم استفاده کنید. در این روش شما چندین اسپایدر و یا کراولر را برای یک سایت و یا زیردامنههای یک سایت میسازید.
Adnans-MBP:ScrapyCrawlers AdnanAhmad$ scrapy startproject olx
New Scrapy project ‘olx’, using template directory
‘//anaconda/lib/python2.7/site-packages/scrapy/templates/project’, created in:
/Development/PetProjects/ScrapyCrawlers/olx
You can start your first spider with:
cd olx
scrapy genspider example example.com
بعد از اینکه این ربات خزنده را ساختید، با اجرای دستور زیر میتوانید پروژه oxl را ایجاد کنید. با این کار اطلاعات بعدی برای ساخت کراولرها ایجاد میشوند.
scrapy startproject olx
بعد از این به پوشهای که ساخته شده بایستی بروید، سپس دستوری برای تولید اولین ربات خزنده را باید اجرا کنید. در اینجا باید نام دامنه و سایتی که میخواهید خزنده برای آن اجرا شود را بسازید.
Adnans-MBP:ScrapyCrawlers AdnanAhmad$ cd olx/
Adnans-MBP:olx AdnanAhmad$ scrapy genspider electronics www.olx.com.pk
Created spider ‘electronics’ using template ‘basic’ in module:
olx.spiders.electronics
اگر فایل electronics.py را باز کنید به کدهای پایین روبهرو خواهید شد:
# -*- coding: utf-8 -*-
import scrapy
class ElectronicsSpider(scrapy.Spider):
name = “electronics”
allowed_domains = [“www.olx.com.pk”]
start_urls = [‘http://www.olx.com.pk/’]
def parse(self, response):
pass
چنان که مشاهده میکنید، در فایل ElectronicsSpider یک کلاس از scrapy. Spider میباشد. شما در قسمت name میتوانید نام ربات خزنده خودتان را تغییر دهید. در زمانی که ربات خود را اجرا میکنید، به کار میآید. در قسمت allowed_domains تعیین میکند که کدام دامنهها در دسترس این ربات خزنده هستند. همچنین start_urls جایی است که URL-های ابتدایی در آنجا نگهداری میشوند. این URL-های ابتدایی در زمان شروع به خزیدن کردن رباتها بسیار کارآمد میباشند.
from scrapy.spiders import CrawlSpider, Rule
from scrapy.linkextractors import LinkExtractor
class ElectronicsSpider(CrawlSpider):
name = “electronics”
allowed_domains = [“www.olx.com.pk”]
start_urls = [
‘https://www.olx.com.pk/computers-accessories/’,
‘https://www.olx.com.pk/tv-video-audio/’,
‘https://www.olx.com.pk/games-entertainment/’
]
rules = (
Rule(LinkExtractor(allow=(), restrict_css=(‘.pageNextPrev’,)),
callback=”parse_item”,
follow=True),)
def parse_item(self, response):
print(‘Processing..’ + response.url)
برای اینکه بتوانید خزندهها را به شکلی بسازید که راحتتر بین صفحات مختلف بخزند بایستی به جای scrapy.spider یک زیر کلاس ایجاد کنید. با استفاده از کدها و روشی که به شما گفتیم میتوانید، یک کراولر و ربات خزنده بسیار کارآمد بسازید. برنامه نویسی با CharGPT می تواند به شما در انجام این کار کمک کننده باشد. دقت داشته باشید که شما میتوانید این ربات را پیشرفتهتر هم کنید، اما صرفاً در این محتوا سعی کردیم بخشی که کار شما را راه میاندازد توضیح دهیم.
مطلب پیشنهادی: بهترین ابزارهای سئو
تفاوت کراولینگ و ایندکسینگ
تا به اینجای کار در مورد نحوه ایندکس کردن سایتها با استفاده از کراولرها را یادگرفتید. همچنین با ساز و کار ربات خزنده و نحوه ساخت ربات خزنده نیز آشنا شدید. در این قسمت اما قرار است در مورد تفاوت کراولینگ و ایندکسینگ با شما صحبت کنیم. کراولینگ کردن یک مرحله قبل از ایندکسینگ کردن میباشد، در واقع در این مرحله انواع رباتهای خزنده که به شما در مورد آن گفتیم شروع به خزیدن میکنند. سپس شروع به جمعآوری اطلاعات در مورد هر یک از لینکها میکنند و همه لینکها را باز میکنند و اطلاعات مربوط به آن را جمعآوری میکنند.
با جمعآوری کردن اطلاعات هر صفحه یک نقشه سایت Site map ساخته میشود که با استفاده از آن همه چیز برای ایندکس شدن صفحات آماده میشود. سپس تمامی اطلاعاتی که ربات خزنده از صفحات تهیه کرده است در یک پایگاه داده بسیار بزرگ به اسم web index قرار میگیرد. به این شکل هر زمان کاربری در مورد موضوع مشخصی در گوگل سرچ کند، گوگل تشخیص میدهد که برای هر کاربر باید چه محتوای مشخصی و صفحه مشخصی را منتشر کند. در نتیجه میتوانیم اینطور بگویم که کراولینگ به مرحلهای گفته میشود که در آن جمعآوری اطلاعات رخ میدهد. ایندکسینگ مرحلهای است که در آن ذخیرهسازی و طبقهبندی اطلاعات بر اساس جستجویی که انجام میشود رخ میدهد.
تفاوت وب کراولینگ و وب اسکریپتینگ
تا به اینجا با مفهوم ایندکسینگ و کراولینگ آشنا شدید، حالا در این قسمت قصد داریم تا در مورد وب کراولینگ و وب اسکریپتینگ با شما صحبت کنیم. یک نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که صرفاً گوگل ربات خزنده ندارد و خود برنامهنویسان هم میتوانند ربات خزنده بسازند. همان طور که آموزش ساخت ربات خزنده را بالاتر به شما یاد دادیم. هدف از ساخت این رباتها میتواند بسیار متفاوت باشد. اگر خود ربات خزنده گوگل وارد سایت شود به این فرآیند وب کراولینگ گفته میشود.
در صورتی که یک برنامهنویس ربات خزندهای ساخته باشد که بدون اجازه صاحب سایت وارد سایت شود به این فرآیند وب اسکریپیتنگ گفته میشود. وب اسکریپتینگ ممکن است صرفاً برای یکسری از اهداف مخرب به کار گرفته شود و یا اینکه صرفاً یکسری اطلاعات صفحات خاص را جمعآوری کند. این در صورتی است که کار وب کراولینگ صرفاً جمعآوری اطلاعت و بررسی سایتها برای کمک به کاربر میباشد.
نکته بعدی که باید به آن دقت داشته باشید این است که در وب کراولینگ ربات خزنده گوگل از طریق فایل robots. txt مسیر خودش را انتخاب میکند. انتخاب این مسیر باعث میشود به هاست شما فشاری وارد نشود. اما در وب اسکریپتینگ ربات خزندهای که نوشته شده اهمیتی به هاست شما نمیدهد. صرفاً سعی میکند اطلاعات مد نظرش را از هر طریقی که دوست دارد دریافت کند. خیلی از مواقع برنامهنویسان برای از بین بردن رقیبهای خودشان به شکل نادرست از این دسته رباتها استفاده میکنند که ممکن است بسیار مشکل ساز هم شود. برای همین بایستی صاحبان کسب و کار های آنلای مراقب اسپم اسکور سایتشان باشند.
تأثیر وب کراولرها روی سئو
کراولرها و ربات خزنده تأثیر بسیار بالایی بر روی سئو دارد و باید یک سئو کار به این موارد دقت داشت. یکی از مهمترین تأثیرهایی که کراولرها بر روی سئو دارد این است که صفحات شما را بیشتر در معرض ایندکس شدن قرار میدهد. هر چقدر تعداد صفحاتی که در سایت شماست بیشتر ایندکس شوند به احتمال زیاد رتبه سایت شما هم در وضعیت بهتری قرار میگیرد. در سالهای گذشته رتبه گرفتن صفحات مختلف در گوگل بسیار سختتر شده است، دلیل آن هم افزایش رقابت سایتها با همدیگر میباشد. البته سرچ والیوم موضوعات مختلف هم به دلیل علاقه مردم به این فضای جدید افزایش پیدا کرده است. شما باید کاری کنید که صفحات سادهتر ایندکس شوند و این کار غیر ممکن است مگر اینکه شما سایت خودتان را برای ورود ربات خزنده بهینهتر کنید. هر چقدر در این کار بهتر باشید به احتمال زیاد سئو سایت شما هم بهتر خواهد شد و رتبههای مناسبتری دریافت خواهید کرد.
مطلب پیشنهادی: چک لیست سئو سایت در سال 2024
جمعبندی
ربات خزنده یا وب کراولرها یکی از مهمترین رباتهایی هستند که انوا موتورهای جستجوگر از آنها استفاده میکنند. با استفاده از این وب کراولرها موتورهای جستجوگر اطلاعات مختلف سایتها مورد بررسی قرار میدهند و متوجه محتوای هر صفحه خواهند شد. وب کراولرها باعث میشوند تا کاربران راحتتر به نیازهای خود دست پیدا کنند. در واقع اگر وجود نداشته باشند به احتمال زیاد شما نمیتوانید بعد از جستجو در گوگل به صفحهای که سؤال شما را پاسخ داده است دست پیدا کنید. در این محتوا تمام تلاش خودمان را کردیم تا در مورد وب کراولرها، نحوه عملکرد و حتی نحوه ساخت ربات خزنده با شما مطالب مفیدی را در میان بگذاریم. امیداوریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا با این موضوع آشنایی کامل پیدا کرده باشید.
دیدگاه شما