سالیدورک چیست؟ معرفی کاربردها و مزایا
به اطرافتان خوب نگاه کنید. چند دستگاه الکترونیکی در خانه یا محل کار میبینید؟ آیا تا به حال قطعهای از موبایل، تبلت یا لپ تاپ شما دچار مشکل شده است؟ چقدر با نحوه ساخت این قطعات آشنایی دارید؟ قطعات ریز و درشت مکانیکی و الکترونیکی در لوازم خانگی و اداری، زندگی و کار ما را سادهتر کردهاند. مهندسان برای طراحی این قطعات، از نرم افزارهای طراحی صنعتی استفاده میکنند. سالیدورک یا SolidWorks یکی از این نرم افزارهای کاربردی است.
تاریخچه طراحی سالیدورک
سالیدورک یکی از برنامههای پر کاربرد در حوزه CAD یا طراحی با کمک کامپیوتر است. در حدود 25 سال از تولد این نرم افزار گذشته است و همچنان در دنیای حرفهای و آموزشی با قدرت جولان میدهد.
جان هرشتک (Jon Hirschtick) مهندس MIT از سال 1993 با تعدادی از همکارانش شروع به طراحی سالیدورک کرد. به سرعت اولین نسخه در سال 1995 عرضه شد. این نرم افزار از همان ابتدا با استقبال مخاطبان مواجه شد و طراحی سه بعدی را متحول کرد. طراحی با سالیدورک کاربردهای فراوانی دارد. طراحی قالب صنعتی نیز از کاربردهای این نرم افزار است.
شرکت فرانسوی داسو سیستمز (Dassault Systems) هم امتیاز این نرم افزار را در سال 1997 خریداری کرد و تا به امروز آن را توسعه داده است. حالا این نرم افزار دارای برنامهها و ابزارهای مختلف و مناسب برای طراحی دو بعدی و سه بعدی است.
اخیراً نسخه به روز رسانی شده 2021 این نرم افزار هم عرضه شد. با اینکه این برنامه قابلیت خلق هر شکل و تصویر ذهنی را دارد؛ ولی بیشتر روی حوزه طراحی مهندسی با کمک مدلسازی پارامترهای هندسی متمرکز است. این فرایند کمی پیچیدهتر از فرایندهای سادهتر مثل طراحی مجسمه با برنامههایی مثل Blender است.
سالیدورک فقط روی ویندوز فعال است و با توجه به نسخه ویندوز خودتان میتوانید از پکیجهای مختلف نرم افزار استفاده کنید. ویندوز 7 تا نسخه 2020 پک 5 را پشتیبانی میکند. برای نسخههای بعدی باید از ویندوز 10 استفاده کنید. ویندوز 8.1 نمیتواند از نسخه 2020 پشتیبانی کند و برای نسخه 2018 مناسب است.
مطلب پیشنهادی: بهترین نرم افزارهای معماری
ویژگیهای اصلی سالیدورک
این نرم افزار یک برنامه CAD پارامتری است. یعنی ویژگیهای قطعه مدنظر بر اساس پارامترهای فیزیکی طراحی میشود. بنابراین اگر پارامترهای اولیه(مثل عرض قطعه) تغییر کند، سایر ویژگیهای مرتبط با آن پارامتر (مثل فضای حفره) هم متناسب با آن تغییر میکنند. در ادامه به امکانات این نرم افزار اشاره خواهیم کرد.
رندرینگ (Rendering)
این قابلیت در نسخههای Professional و Premium وجود دارد. رندر کردن فایلها به راحتی مثل آب خوردن در اختیار کاربران قرار دارد. فایلهای CAD سالیدورک به طور مستقیم قابل انتقال به نرم افزار و رندرینگ با نورپردازی، تکسچر و رفلکشن مناسب هستند.
سیمولیش (Simulation)
امکان سیمولیشن یا شبیه سازی در نسخههای پروفشنال و پریمیوم فراهم است. میتوانید قطعههای طراحی شده را در معرض تست فشار قرار دهید و میزان خمیدگی آن را به درستی با ابزارهای تحلیلی قدرتمند، مشخص کنید. نرخ تراکم، سرعت جریان و سایر جنبههای فیزیکی هم با پکیج پریمیوم قابل بررسی هستند. با کمک این بررسیها تعداد دفعات تولید محصول اولیه و آزمایشی کاهش مییابد.
ابزارهای طراحی (Drawings)
برای طراحی یا مونتاژ یک قطعه میتوان از ابزارهای قدرتمند دراوینگ استفاده کرد. این ابزارها به سرعت میتوانند شمای دو بعدی قطعه را بسازند و زوایای مختلفی را به آن اضافه کنند. به راحتی با کلیک روی سطح یا رأس شکل هم میتوان بعد مناسب برای نمایش تصویر را انتخاب کرد. امکان ترسیم و ترکیب انواع اشکال هندسی و اجرای معادلات مختصاتی و دیفرانسیل به راحتی فراهم است.
بعد از اتمام طراحی و مونتاژ میتوان عملکرد قطعه را مورد ارزیابی قرار داد و در نهایت با کمک سالیدورک CAM به G-code رسید. این کد اگر به درستی تهیه شود قابل ارسال برای دستگاههای CNC و ماشین کاری جهت تولید قطعه است.
کاربردهای سالیدورک
- یکی از کاربردهای جدید سالیدورک در صنعت چاپ سه بعدی است. سالیدورک هماهنگی قطعه با بستر چاپگر سه بعدی را بررسی میکند تا قبل از ارسال فایل برای چاپگر سه بعدی از کارایی و صحت طراحی قطعه اطمینان پیدا کنید.
- قابلیت طراحی قطعات انعطاف پذیر در حالت Assembly وجود دارد. این قابلیت برای بررسی عملکرد قطعات فرعی در داخل شبیه سازیها بسیار مفید است.
- شبیه سازی سازههای جوشکاری شده و قطعات متصل شده با جوش، ورق و نبشی به خوبی در این نرم افزار فراهم است.
- طراحی ورقه فلزی برحسب مشخصاتی مثل جنس ماده جامد، ضخامت، طول و پهنا امکان پذیر است.
- امکان طراحی قالبهای ریخته گری و ابزارهای لازم برای ساخت آنها مثل طراحی مدلهای اولیه و تعبیه حفره در طراحی فراهم است.
- اتوماسیون طراحی با کمک DriveWorksXpress به کاربر اجازه میدهد تا عملیاتهای تکراری طراحی را با کلیک روی یک دکمه انجام دهد و با کمک ویژگیهای تکراری و مشخص، مونتاژهای بزرگی را تکمیل نماید.
- با کمک BOM میتوان هزینه طراحی قطعه یا مونتاژ محصول نهایی را در سالیدورک محاسبه کرد.
- نسخههای جدیدتر این نرم افزار دارای فضایی کاربرپسند و مناسب آموزش مهندسان و تازه کارها در حوزه CAD هستند. آیکونهای درون نرم افزار به راحتی قابل تشخیص و یادگیری هستند.
اگر رباتیک، خودرو، فیزیک، هوافضا و غیره از جمله سرگرمیهای شماست؛ پس با کمک این نرم افزار، قطعات مورد نیازتان را طراحی کنید. فایلها و دورههای آموزشی مبتدی تا پیشرفته سالیدورک در فضای آنلاین وجود دارند. پس یادگیری از راه دور هم به راحتی برایتان مقدور است. پس از ساخت ربات، پهباد، موتور و هر دستگاه دیگری با کمک سالیدورک، از نتیجه کارتان در کنار اعضای خانواده و دوستانتان لذت خواهید برد.
مزایا به زبان ساده
با یادگیری این نرم افزار، به مزایای زیر پی میبرید:
- بهترین نرم افزار CAD سه بعدی در دنیا برای رشتههای مهندسی مکانیک، صنایع، پزشکی و غیره
- دارای رابط کاربری ساده در مقایسه با محصولات مشابه
- سهولت در اجرای فرمانها
- منحنی یادگیری سریع نسبت به سایر نرم افزارهای مشابه
- مدلسازی پارامتری با کمک کامپیوتر و مجهز به دستگاه مختصات جدید
- طراحی دو بعدی واقع گرا
- مناسب مدلسازی ورقکاری، ریخته گری، قالبسازی، جوشکاری و غیره
- دارای ماژول مونتاژ پیشرفته
- تحلیل عالی عناصر طراحی شامل منحنیها، پلانها و شیبها با امکان قرینه سازی و چرخش حول یک محور
- امکان شبیه سازی و طراحی مکانسیم عملکرد دستگاه
- دارای ابزارهای مدیریت دادههای محصول جهت ثبت کارکرد محصول و استفاده در محیطهای چند کاربره
- امکان تهیه نسخه آنلاین فایلها
- بهره مندی از فناوری CALS و قابلیت پشتیبانی از استانداردها و ESKD
- نسبت به سایر نرم افزارهای مشابه از سرعت بالاتری برخوردار است.
- انجام محاسبات دقیق و معادله نویسی بین مقادر و پارامترهای مختلف
- قابلیت ویرایش مستقیم فرمتهای STL
- همکاری با تعداد زیادی از پایگاههای داده
رابط کاربری
رابط کاربری سالیدورک به اندازه نرم افزارهای ادوبی سر راست نیست؛ ولی در نوع خودش خوب است. دارای چندین تب برای عملیاتهای مختلف است. منوهای باز شونده ندارد و فقط دکمههای اصلی در بالا و دکمههای فرعی در پایین صفحه قرار دارند.
دکمههای قابل مشاهده مربوط به طراحی (Sketch)، اشکال سه بعدی (Features)، اصلاح سطح (Surfaces) و سنجش ابعاد و خطاها (Evaluate) هستند. در حالت مونتاژ هم تبی با ابزارهای بازآرایی، انتقال، مشاهده و چفت کردن قطعات مختلف در قالب یک طراحی پیچیده و یکپارچه (Assembly) وجود دارد. البته کاربر میتواند با توجه به نیازش، رابط کاربری را تغییر داده و دکمههای مد نظرش را در معرض دید قرار دهد.
تفاوت سالیدورک با اتوکد
حتما نباید مهندس باشید تا نام اتوکد به گوشتان آشنا بیاید. در واقع اتوکد اولین نرم افزار CAD قابل اجرا روی کامپیوترهای شخصی بوده است. در حال حاضر هم جز یکی از دروس تحصیلی برخی از رشتههای مهندسی است. در واقع اتوکد طراحی دو بعدی کامپیوتری را جایگزین طراحی دستی و سنتی کرد. در عین حالیکه طراحان در حال استفاده از اتوکد بودند؛ سالیدورک وارد بازار شد تا طراحی سه بعدی را متحول کند. در ادامه به تفاوت میان این دو نرم افزار اشاره خواهیم کرد.
با توجه به جدول فوق، سالیدورک با اتوکد فرق دارد و هر کدام در بازارهای متفاوتی مشغول به فعالیت هستند. همچنین هر کدامشان بهترین نرم افزار در رشته خودشان محسوب میشوند. شما هم باید با توجه به رشته و هدفتان از طراحی، یکی از آنها را انتخاب کنید. اگر در حوزه طراحی معماری و شهرسازی مشغول هستید، پس اتوکد برایتان خوب است. ولی در حوزههای مهندسی مکانیک، الکترونیک، مکاترونیک و غیره باید کار با سالیدورک را یاد بگیرید.
در نهایت . . .
سالیدورک یکی از نرم افزارهای محبوب در میان طراحان صنعتی است. این ابزار تحلیلهای مشابه دنیای واقعی را در اختیار مهندسان قرار میدهد تا به حداکثر دقت در طراحی قطعات برسند. اگر مایل به یادگیری سالیدورک هستید، میتوانید با آموزش سالیدورک در کارلنسر یادگیری این نرم افزار فوقالعاده را شروع کنید. اگر تجربهای در کار با این نرم افزار دارید، میتوانید از طریق آموزش آنلاین کارلنسر آموزش دادن را به عنوان مدرس شروع کنید. علاوه بر این، میتوانید به عنوان فریلنسر با انجام پروژههای مکاترونیک، سالیدورک، کتیا و… در کارلنسر به درآمد بالایی برسید.
لطفاً نظرات خودتان را با ما در میان بگذارید.
منابع
https://all3dp.com/2/what-is-solidworks-simply-explained/
https://www.riansclub.com/autocad-vs-solidworks/
دیدگاه شما