صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی

01 مهر 1403 - آخرین بروزرسانی: 01 مهر 1403
صندوق سرمایه گذاری اهرمی
زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه

در حال حاضر انواع مختلفی از صندوق‌های سرمایه‌ گذاری در کشور وجود دارد. یکی از انواع این صندوق‌ها صندوق‌ سرمایه‌ گذاری اهرمی هستند. همان طور که از نام این صندوق‌ها مشخص است، این صندوق‌ها از تکنیک اهرم مالی برای به دست آوردن سود مضاعف از یک سرمایه‌گذاری استفاده می‌کنند. این صندوق همزمان از دو ساز و کار «صدور و ابطال» و «قابل معامله در بورس (ETF) برای سرمایه‌گذاری و انتقال مالکیت واحد‌ها استفاده می‌کند.

در واقع ساز و کار‌های مختلف این صندوق‌های سرمایه‌گذاری به این دلیل طراحی شده‌اند که بتوانند نیاز مردم مختلف را با سطح ریسک‌های مختلف تأمین کنند. در واقع واحد‌های صدور و ابطالی واحد‌هایی هستند که تقریباً بدون ریسک در نظر گرفته می‌شوند و واحد‌های قابل معامله در بورس، دارای درصد ریسک بسیار بالاتری هستند.

 

صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی چگونه کار می‌کند؟

همان طور که گفتیم صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی به وسیله اهرم‌ها کار می‌کنند. اما ساز و کار و نحوه عملکرد اهرم‌ها چگونه است؟ اهرم‌ها در مکانیک ابزاری هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توان نیرو را چندین برابر افزایش می‌دهد و با استفاده از آن می‌توانید کار‌های سنگین‌تری مانند جابه‌جا کردن وسایل یا تجهیزات سنگین را انجام داد. اهرم‌ها در صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز عملکرد مشابهی دارند. در واقع در صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی با استفاده از عملکرد اهرم‌ها بازده سرمایه‌گذاری چندین برابر افزایش پیدا می‌کند.

در اقع شما می‌توانید با سرمایه‌گذاری در یک صندوق سرمایه گذاری اهرمی یک سود مضاعف دریافت کنید. البته نکته قابل توجه در این زمینه این است که اهرم به همان روشی که می‌تواند باعث افزایش سود خالص شما شود، در صورت ضرر و زیان هم می‌تواند درصد ضرر را نیز چندین برابر کند. در واقع صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی دارای درصد ریسک بسیار بالاتری به نسبت انواع دیگر صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند.

 

پیشنهاد نویسنده: قیمت تعدیل شده سهام چیست؟

 

واحد‌های سرمایه‌گذاری صندوق‌های اهرمی چند نوع هستند؟

دو نوع واحد سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی وجود دارند. نوع اول واحد‌های بدون ریسک هستند که با عنوان (صدور و ابطالی) به فروش می‌رسند. این نوع از واحد‌ها دارای کمترین میزان سود هستند، اما این سود تضمین شده است. در واقع این نوع واحد‌ها برای افرادی مناسب هستند که به هیچ عنوان نمی‌خواهند بر روی سرمایه خود ریسک کنند. نوع دوم از واحد‌های سرمایه‌گذاری واحد‌های قابل معامله در بورس هستند که دارای ریسک بسیار بالاتری هستند.

سرمایه‌گذاری در این واحد‌ها می‌تواند سود مضاعفی را برای شما به همراه بیاورد. در هر صورت این به این معنا است که شما درصد احتمالی ضرر و زیان سرمایه‌گذاری خود را نیز پذیرفته‌اید و از این امر اطلاع دارید که ممکن است دچار یک ضرر مضاعف نیز شوید. به طور کلی این واحد‌های سرمایه‌گذاری برای افرادی مناسب هستند که ریسک‌پذیر هستند و دارای دید اقتصادی خوبی نیز هستند. به طور کلی در صندوق‌های اهرمی تعداد واحد‌های بدون ریسک تقریباً دو برابر واحد‌های پرریسک است.

 

صندوق سرمایه اهرمی

منظور از واحد‌های ممتاز چیست و چند نوع هستند؟

واحد‌های پرریسک را در صندوق‌های اهرمی با نام واحد‌های ممتاز نیز می‌شناسند. این واحد‌ها خود دارای دو نوع مختلف هستند.

  1. واحد‌های ممتاز عام: این نوع واحد‌ها در واقع واحد‌های پرریسکی هستند که به عوام تعلق می‌گیرند. این واحد‌ها می‌توانند در بازار بورس معامله شوند، اما سرمایه‌گذاران آن‌ها توانایی و حق رای در مدیریت صندوق را ندارند.
  2. واحد‌های ممتاز خاص: این واحد‌ها در واقع نوعی از واحد‌های پرریسک هستند که به مؤسسان صندوق تعلق می‌گیرند. معامله و خرید و فروش این واحد‌ها کمی سخت‌تر است و برای انتقال آن‌ها باید شرایط و ضوابط خاصی رعایت شود. خریداران این واحد‌ها دارای حق رای و تصمیم‌گیری در صندوق هستند.

سرمایه‌گذاری در واحد‌های صدور و ابطالی صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی چه مزایایی و معایبی دارد؟

این واحد‌ها دارای محدوده کف و سقف سود مشخص شده دارند. برای مثال یک صندوق اهرمی از نوع صدور و ابطالی را در نظر بگیرید که دارای کف سود ۲۵ درصد و سقف سود ۲۸ درصد است. این در واقع به این معنی است که اگر صندوق مورد نظر بتواند با سرمایه شما سود بسیار کلانی به دست آورد به شما همان ۲۸ درصد سود تعلق خواهد گرفت. از طرف دیگر اگر صندوق بر روی سرمایه شما هیچ سودی به دست نیاورد و ضرر هم کند باز هم همان ۲۵ درصد که به عنوان کف سود شما در نظر گرفته شده است به شما تعلق می‌گیرد.

این یک نوع سرمایه‌گذاری با سود بسیار کم است که در عین حال نیز از درص ریسک بسیار پایینی برخوردار است. اگر شما به دنبال راهی ایمن و کم ریسک برای سرمایه در دسترس خود هستید می‌توانید از این واحد‌های صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی استفاده کنید.

سرمایه‌گذاری در واحد‌های قابل معامله در بورس (پرریسک) صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی چه مزایا و معایبی دارد؟

با سرمایه‌گذاری در این نوع واحد‌های صندوق‌های اهرمی شما نرخ بازدهی ثابت و مشخصی را دریافت نخواهید کرد. در واقع وجود اهرم باعث نوسانات بالایی در سود‌ها و زیان‌ها در ارتباط با سرمایه شما خواهد شد. در این نوع از واحد‌های سرمایه‌گذاری شما تصمیم می‌گیرید که در ریسک موجود شرکت کنید. در این زمان اگر صندوق بر روی سرمایه شما سود کلانی به دست آورد، به همان نسبت سود زیادی نیز به شما پرداخت می‌کند و اگر دچار ضرر و زیان شود، به همان نسبت شما نیز در این ضرر سهیم خواهید شد و ممکن است سرمایه اولیه شما کاهش پیدا کند.

واحد‌های سرمایه‌گذاری، متفاوت اما پشتیبان یکدیگر:

اگر برای شما جالب است که بدانید صندوق‌های اهرمی چگونه واحد‌های مختلف خود را در تعادل نگه می‌دارند و از ورشکستگی جلوگیری می‌کنند، باید بگوییم که واحد‌های سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها به گونه‌ای طراحی می‌شوند که پشتیبان یکدیگر باشند. این در واقع به این معنی است که واحد‌های پرریسک صندوق اهرمی به دلیل وجود اهرم دارای نوسانات بالایی هستند و سود زیادی را برای صندوق به همراه می‌آورند. در زمان‌هایی که واحد‌های کم ریسک این صندوق‌ها از کف سود هم کمتر سود می‌کنند، تفاوت سودی که باید به سرمایه‌گذاران پرداخت شود، توسط واحد‌های پرریسک تأمین می‌شود.

همچنین در زمان‌هایی که بازار دارای سیر نزولی است و سود منفی می‌شود، واحد‌های پرریسک به پشتیبانی از واحد‌های کم ریسک می‌آیند. در زمانی که سود واحد‌های کم ریسک بیشتر از سقف آن‌ها است نیز، مازاد سود به سرمایه‌گذاران واحد‌های پرریسک تعلق می‌گیرد. به این صورت صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی می‌توانند واحد‌های سرمایه‌گذاری خود را در تعادل نگه دارند.

 

مطلب پیشنهادی: سرمایه ثابت چیست؟

 

بازده در صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی چگونه محاسبه می‌شود؟

شما چه واحد‌های کم ریسک را خریداری کرده باشید و چه واحد‌های پرریسک را در هر صورت ممکن است با سه حالت مختلف درمورد بازده صندوق‌های اهرمی روبه رو شوید.

  1. یک صندوق سرمایه گذاری اهرمی را در نظر بگیرید که واحد‌های بدون ریسک آن دارای کف سود ۲۵ درصد و سقف سود ۲۸ درصد هستند. حال در نظر بگیرید که این صندوق در یک سال ۳۸ درصد سود خالص به دست آورده باشد. در این شرایط افرادی که واحد‌های کم ریسک را به عنوان سرمایه‌گذاری انتخاب کرده‌اند در پایان سال یک سود ۲۸ درصدی دریافت خواهند کرد. از طرف دیگر افرادی که در این صندوق سرمایه‌گذاری واحد‌های پرریسک را خریداری کرده‌اند در پایان سال علاوه بر سود اصلی خود ۱۰ درصد باقی مانده از سود واحد‌های کم ریسک را نیز دریافت می‌کنند. این در واقع به این معنی است که سرمایه‌گذاران واحد‌های پرریسک علاوه بر علاوه بر بازدهی اصلی متعلق به واحد‌های خود سود بیشتری از محل سود مازاد واحد‌های بدون ریسک کسب می‌کنند.
  2. حالت دوم زمانی به وجود می‌آید که سود کلی صندوق بسیار کم باشد. برای مثال فرض کنید سود خالص یک صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی در طول یک سال ۱۰ درصد بوده است. در این شرایط سرمایه‌گذارانی که مالکیت واحد‌های کم ریسک را دارند کف سود خود یعنی ۲۵ درصد را دریافت می‌کنند. این تفاوت در واقع توسط واحد‌های پرریسک تأمین می‌شود. در واقع در این شرایط سرمایه‌گذارانی که دارای واحد‌های پرریسک هستند سودی کمتر از بازدهی کلی صندوق دریافت خواهند کرد و در بسیاری از موارد نیز ممکن است زیان کنند.
  3. در صورتی که سود خالص صندوق مابین کف وسقف سود مشخص شده برای واحد‌های بدون ریسک باشد، سرمایه‌گذاران واحد‌های کم ریسک همان میزان از سود را دریافت خواهند کرد. در این شرایط سرمایه‌گذاران واحد‌های پرریسک هم دقیقاً همان میزان سود را دریافت خواهند کرد. برای مثال اگر سود خالص یک صندوق ۲۶درصد باشد، به هر دو نوع سرمایه‌گذار واحد‌های کم ریسک و پرریسک همین میزان از سود پرداخت می‌شود.

صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی

نحوه انجام معاملات در صندوق‌های اهرمی چگونه است؟

برای معامله واحد‌های پرریسک لازم است از طریق بورس اقدام کنید. در واقع برای انجام این کار می‌توانید از طریق سامانه‌های معاملاتی مختلفی نظیر ایزی تریدر اقدام کنید برای خرید و فروش واحد‌های کم ریسک یا همان واحد‌های صدور و ابطالی لازم است که پروسه صدور و ابطال را به صورت آنلاین یا در صورت نیاز حضوری طی کنید.

 

مقاله پیشنهادی: انواع صورت‌های مالی

 

مزایای صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی چیست؟

مناسب افراد ریسک‌پذیر و ریسک گریز:

یکی از مهم‌ترین مزایایی که صندوق‌های اهرمی دارند، این است که برای سرمایه‌گذاری تمام افراد مناسب هستند. افراد ریسک‌پذیر که به دنبال سود‌های کلان هستند، می‌توانند به خرید واحد‌های پرریسک و قابل معامله در بورس این واحد‌ها اقدام کنند. همچنین کسانی که از ریسک استقبال نمی‌کنند و می‌خواهند نسبت به امن بودن اصل سرمایه خود اطمینان داشته باشند نیز می‌توانند به خرید واحد‌های کم ریسک اقدام کنند و از سود نسبتاً مناسب آن‌ها بهره‌مند شوند.

امکان کسب سود مضاعف:

این صندوق‌ها با استفاده از عملکرد اهرم می‌توانند باعث شوند که شما یک سود چند برابر دریافت کنید. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که در صورت خرید این واحد‌ها ممکن است زیان و ضرر شما نیز چندین برابر شود. در هر صورت همه چیز درباره واحد‌های پرریسک به میزان ریسک‌پذیری خود شما بستگی دارد.

 

چند نکته درمورد صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی

  1. صندوق‌های اهرمی از بازار گردان استفاده نمی‌کنند. این مسأله باعث می‌شود که تغییرات قیمت واحد‌های پرریسک صندوق اهرمی صرفاً به عرضه و تقاضای سرمایه‌گذاران وابسته باشد.
  2. برای خرید و فروش واحد‌های کم ریسک از نوع صدور و ابطالی هیچ هزینه‌ای از شما دریافت نمی‌شود. به علاوه ابطال این واحد‌ها در صورتی که بخواهید در مدت زمان کمتر از یک سال پول خود را برداشت کنید نیز از هیچ جریمه‌ای برخوردار نخواهد بود.
  3. برای خرید و فروش واحد‌های قابل معامله در بورس یا همان واحد‌های پرریسک نیز تنها لازم است کارمزد‌های مربوط به بورس را پرداخت کنید و هیچ هزینه‌ی دیگری وجود نخواهد داشت.
  4. لازم است به این نکته توجه کنید که برای واحد‌های پرریسک هیچ سقف یا کفی برای سود و زیان مشخص نشده است و در صورت زیان‌های شدید ممکن است سرمایه‌گذار سرمایه خود را به کلی از دست بدهد.
  5. صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی به طور معمول برای سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت مناسب هستند و بسیار کم از آن‌ها برای سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت استفاده می‌شود.

صندوق سرمایه گذاری

نتیجه‌گیری:

صندوق‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانید در آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید. صندوق سرمایه‌ گذاری اهرمی یکی از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که از عملکرد اهرم‌ها برای کسب سود بیشتر استفاده می‌کنند. این صندوق‌ها دارای دو نوع واحد‌های کم ریسک هستند که تحت عنوان واحد‌های صدور و ابطالی شناخته می‌شوند و همچنین واحد‌های پرریسک که تحت عنوان واحد‌های قابل معامله در بورس شناخته می‌شوند. واحد‌های کم ریسک دارای کف و سقف مشخص هستند و برای افراد با ریسک‌پذیری پایین مناسب هستند. واحد‌های پرریسک دارای کف وسقف مشخص نیستند و برای افرادی که ریسک‌پذیری بالا دارند استفاده می‌شوند. اگر قصد سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت را دارید می‌توانید از صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی به عنوان یک گزینه مناسب استفاده کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
بلهخیر
نویسنده مطلب مهدی غلامی
مهدی غلامی هستم؛ به بازاریابی محتوا و دیجیتال مارکتینگ علاقه دارم و عاشق آموزش هستم. https://www.karlancer.com/profile/176446

دیدگاه شما

بدون دیدگاه