چگونه شغل انتخاب کنیم؟
چگونه شغل انتخاب کنیم؟ این سوال به ظاهر ساده، یکی از بزرگترین دغدغههای انسان امروزی است که دیر یا زود باید با آن دست و پنجه نرم کند. این که علم و علاقه مان را دنبال کنیم یا به دنبال ثروت و درآمد بیشتر برویم و فکر کنیم که چطور پولدار شویم یک مسئله است و این که چطور تواناییها و استعدادهای خودمان را بشناسیم، موضوعی دیگر. شغل ایده آل ما چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ اگر این سوالات و سوالات مشابه ذهنتان را درگیر کرده، یعنی هنوز نمیدانید که کدام مسیر برای شماست! اما نگران نباشید، ما اینجاییم تا کمی از این کلاف پیچیده و سردرگم ذهنتان را باز کرده و در انتخاب مسیر درست به شما کمک کنیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
تو کارلنسر، پروژه انجام بده و کسب درآمد کن!
موانع راه در مسیر پیدا کردن شغل مناسب!
شماره تماس خود را بگذارید، بعدا با شما تماس میگیریم!” شرط می بندیم که تا به حال این جمله را بارها و بارها در مصاحبههای کاری شنیدهاید و اکثر اوقات هیچ تماسی دریافت نکردهاید و اعتماد به نفس خود را از دست دادهاید. اگر مدتهاست که به دنبال شغل مناسب خود میگردید و هربار با بن بست مواجه میشوید، یا این که نمیدانید از کجا و چطور باید شروع کنید، پس ابتدا بایستی موانعی که در مسیرتان هست را بشناسید و آنها را برطرف نمایید. در این بخش از مقاله به بررسی چند مورد از چالش برانگیزترین مشکلات و موانع راه در مسیر پیدا کردن و انتخاب شغل مناسب میپردازیم.
سردرگمی در انتخاب مسیر شغلی
ابتدا مسیر خود را مشخص کرده و سپس حرکت کنید! گشتن به دنبال شغل مناسب در حالی که هنوز مسیر خود را نشناختهاید، مانند رانندگی در شب و بدون چراغ است! بی هدف تقلا کردن، نتیجهای به دنبال ندارد و تنها شما را خسته و ناامید خواهد کرد. بنابراین ابتدا مسیری که در آن مهارت و تخصص و علاقه بیشتری دارید را پیدا کنید تا شانس شما برای پیدا کردن شغل مورد نظرتان افزایش پیدا کند.
فقدان اعتماد به نفس
اگر خودتان به تواناییها و مهارتهای خود اعتماد نداشته باشید، چطور انتظار دارید که کارفرماها روی توانایی شما حساب کنند؟ یکی از مشکلاتی که در مسیر پیدا کردن شغل مناسب وجود دارد، همین فقدان اعتماد به نفس است. بایستی در مصاحبههای کاری با اعتماد به نفس شرکت کرده و از تواناییها و تخصص خود صحبت کنید. خود را دست کم نگیرید و به سوی موفقیت در حرفهای که به آن علاقه دارید، حرکت نمایید. همچنین، میتوانید از قبل سوالات مصاحبه شغلی را مرور کنید تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید.
تکیه بر آگهی ها
خودتان فرصتهای شغلی را برای خود ایجاد کنید و تنها بر آگهیهای استخدام متکی نباشید. یک لیست از کارفرمایان، شرکتها یا مراکزی که در مسیر شغلی مورد نظرتان قرار دارند را انتخاب کرده و برای ارائه مهارتها و تجربههای کاری خود به آنها مراجعه کنید.
عدم پیگیری
اکثر افرادی که به دنبال کار میگردند، پس از ارسال رزومه و پیشنهاد خود برای همکاری، تنها کاری که میکنند انتظار است. بهتر است پس از ارسال رزومه، با ارسال یک ایمیل یا برقراری تماس تلفنی نشان دهید که نسبت به دریافت شغل مورد نظر علاقهمند هستید و انگیزه لازم برای شروع کار را دارید. بنابراین پیگیری نکردن هم یکی از موانع در مسیر پیدا کردن و انتخاب شغل است.
عدم توجه به شبکه سازی
یکی از بزرگترین شانسها برای پیدا کردن شغل این است که معرف داشته باشید! زمانی که یک معرف قابل اطمینان شما را برای استخدام شدن به کارفرما معرفی میکند، در اولین برخورد احساس اطمینان و اعتماد در کارفرما شکل میگیرد. به همین دلیل به ارتباطات کاری و شبکه سازی توجه داشته و دایره ارتباطات شغلی خود را با شرکت در همایشها، کنفرانسها، جلسات عمومی یا سایر رویدادهای مرتبط با شغل مورد نظرتان، گسترش دهید.
مطلب پیشنهادی: ساخت رزومه حرفه ای جهت استخدام
مهارت شما چیست؟
زمانی که از کسی درباره چگونگی پیدا کردن شغل سوال میپرسیم، اولین جوابی که میشنویم چیست؟ استعداد و مهارت خود را بشناس! اما اصلا در چه زمینه ای مهارت داریم؟ مهارت ما در آموزش دادن است یا این که دوست داریم با ابزار و وسایل کار کنیم؟ استعداد ما در انجام دادن کارهای جمعی و گروهی است یا این که دوست داریم مستقل باشیم؟ ما در این بخش از مقاله، مهارتها را در سه دسته کلی قرار داده ایم. شما در کدام دسته قرار دارید؟
مهارت های سخت و ملموس (Hard Skills)
اگر کار با ابزار را دوست دارید، پس در دسته مهارتهای سخت و ملموس قرار میگیرید. مهارتهای سخت شامل کارهای فنی مانند کار با ابزارآلات مکانیکی، تعمیر لوازم، کار با کامپیوتر در رشتههای سخت افزار و نرم افزار، نقاشی و طراحی، رانندگی، ساخت صنایع دستی، نجاری، خیاطی، نویسندگی و غیره است که قابل سنجش و ملموس هستند.
مهارت های نرم (Soft Skills)
آیا شما روحیه رهبری دارید؟ یا این که دوست دارید به مدیریت یا آموزش بپردازید؟ مهارت های نرم میتوانند به نوعی مکمل مهارتهای سخت باشند یا این که شغل مستقلی را برایتان رقم بزنند. ویژگیهایی مانند توانایی مدیریت، رهبری، روحیه کار گروهی، استدلال، آموزش، حل مسئله و غیره جزو مهارتهای نرم به شمار میروند. این مهارتها بر پایه شخصیت و علایق ذاتی شما شکل میگیرند و میتوانند شما را در حرفهتان به موفقیت بیشتری برسانند.
مهارت های انتقال پذیر
اگر مهارت کد نویسی داشته باشید، چه شغل هایی را میتوانید انتخاب کنید؟ مهارت کد نویسی را میتوان در شغل هایی مانند برنامه نویسی، طراحی نرم افزار، طراحی سایت و موارد مشابه به کار گرفت. به چنین مهارتهایی که میتوان از آنها در حرفههای مختلف استفاده کرد، مهارتهای قابل انتقال یا انتقال پذیر میگویند. مهارتهای نرم و سخت میتوانند زیر مجموعه مهارتهای انتقال پذیر هم باشند، به عنوان مثال کد نویسی یک مهارت سخت و قابل انتقال است و مهارت مدیریت، برنامه ریزی، رهبری و غیره هم جزو مهارتهای نرم و قابل انتقال به شمار میروند.
مطلب پیشنهادی: شخصیت کاریزماتیک چه ویژگی هایی دارد؟
گام به گام تا پیدا کردن شغل مناسب!
حتما تا به حال برای انتخاب شغل، توصیه و مشاورههای زیادی گرفتهاید و به نصیحتها و تجربیات اطرافیان خود گوش دادهاید، اما بالاخره از کجا و چطور باید شروع کرد؟ اگر برای انتخاب شغل ایده آل تان آماده اید، پس یک نوت بوک بردارید و گام به گام با ما همراه شوید.
خودتان را بشناسید
برای این که بهتر خود و شرایطتان را بشناسید، به سوالات زیر پاسخ دهید. یادتان نرود که در پاسخ دادن به این سوالات، با خودتان روراست باشید!
- به چه حرفههایی علاقه دارید؟ استعدادهای خاص شما کدامند؟
- در شهر محل اقامت شما چه مهارتهای بیشتر به کار میآیند؟
- چه مشاغلی با روحیات و ارزشهای شما جور در میآیند؟
- نقاط ضعف شما چیست؟
- خود را در کدام موقعیتهای کاری تصور میکنید؟
- هدف شما از پیدا کردن شغل چیست؟
- سبک زندگی شما با چه مدل مشاغلی سازگارتر است؟
- از لحاظ شخصیتی، درون گرا هستید یا برون گرا یا میانه گرا؟
یک لیست از مشاغل بسازید
حالا که تا حدودی به آنچه میخواهید نزدیک شده اید، یک لیست از تمام مشاغلی که به ذهنتان میرسد و در این محدوده قرار دارند تهیه کنید. این مشاغل بایستی با پاسخهایی که به سوالات بخش قبل دادهاید، مطابقت داشته باشند. شما میتوانید مشاغل مورد نظرتان را با روشهای زیر پیدا کنید:
- آگهیهای استخدام مرتبط را در وبسایتهای کاریابی و کارآفرینی بررسی کنید.
- به وبسایت یا صفحات مجازی کسب و کارهای مرتبط سر بزنید.
- با افرادی که در حرفههای مورد نظرتان مشغول به کار هستید، صحبت کنید و از آنها درباره شرایط شغلی، مزایا و معایب آن بپرسید.
به تحقیق درباره مشاغل بپردازید
مشاغلی که پیدا کردهاید را یادداشت کرده و به طور مفصل درباره هر کدام به تحقیق بپردازید. در طی این مرحله، ممکن است برخی از مشاغل از لیست شما خط بخورند یا اینکه شانس بیشتری برای انتخاب شدن به دست آورند. در تحقیقات خود، بایستی به دنبال پیدا کردن اطلاعات زیر در مورد هر کدام از مشاغل باشید:
- سطح تحصیلات، مهارت ها و توانایی های لازم برای شغل مورد نظر
- مدارک مورد نیاز
- بررسی سختی کار و معایب
- شرایط خاص افراد مانند سن، جنسیت، ملیت، محل زندگی و غیره
- شرایط کاری مانند ساعات و محیط کاری
- حقوق و مزایا و امنیت شغلی
- فرصت های پیشرفت در شغل مورد نظر
- بازار کار، رقبا، تقاضا
- سوابق و شهرت کارفرما یا شرکت مورد نظر
- میزان رضایت افراد شاغل در حرفه مورد نظر
یادگیری را آغاز کنید
احتمالا تا الان لیست شما کوچکتر و به مشاغل خاصی محدود شده است! اما آیا شما آمادگی و شرایط لازم برای ورود به این مشاغل را دارید یا لازم است که با گذراندن دوره های آموزشی، مهارت های حرفه مورد نظرتان را به دست آورید؟ اگر نمی دانید چطور مهارت های لازم را یاد بگیرید، می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
- موسسات علمی و آموزشی جهت یادگیری مهارتهای علمی و عملی
- پکیجهای آموزشی آنلاین
- کتابها و مقالات تخصصی
- شرکت در کارگاههای تخصصی
- شرکت در همایشها و سمینارها
- مشاوره با افراد شاغل یا راهنمایان کاریابی
- شرکت در کلاسهای آموزش خصوصی
- گذراندن دورههای کارآموزی
برای شغل مورد نظرتان درخواست بزنید
حالا که شغل مورد نظرتان را پیدا کرده و برای شروع آن آمادگی لازم را پیدا کردهاید، بایستی مهارتها و تجربههای خود را به کارفرما ارائه دهید. پس با اعتماد به نفس به مصاحبه کاری بروید و از تواناییها و مهارتهای خود با اطمینان برای کارفرما صحبت کنید.
مطلب پیشنهادی: طراحی داخلی با هوش مصنوعی
چند نکته مهم برای رهایی از سردرگمی در انتخاب شغل
جمع آوری تجربیات همه افرادی که زمانی به دنبال شغل بودهاند و هم اکنون در حرفه کاری خود موفق هستند، سخت و شاید غیرممکن باشد! با این حال ما در این بخش از مقاله، مهمترین نکاتی که برای رهایی از سردرگمی در انتخاب شغل باید بدانید را برایتان آورده ایم که مطالعه آنها خالی از لطف نیست!
افکارتان را خانه تکانی کنید و باورهای غلط را دور بریزید!
اجازه ندهید افکار پوسیده و محدود کننده، شما را از شغل مورد علاقهتان دور کنند. اگر شغل مورد نظر خود را پیدا کرده و همه جوانب را بررسی کردهاید اما جامعه و اطرافیان به شما القا میکنند که این شغل برایتان مناسب نیست، بهتر است گوشهای خود را به روی این نظرات ببندید! متاسفانه در جامعه ما، مردم باور دارند که تنها برخی از مشاغل خاص از مقام و منزلت اجتماعی برخوردارند و حتی فرزندان خود را به اجبار وارد این حرفههای شغلی خاص میکنند. شما این مسیر اشتباه دومینو وار را قطع کرده و مسیر مورد علاقه خود را که احتمال موفقیت بالایی در آن دارید، دنبال کنید.
انعطاف پذیر باشید!
تنها متکی به دانشها و آموزههای قدیمی نباشید و سعی کنید در شغل و حرفه خود انعطاف پذیر باشید. جهان امروز به سرعت در حال پیشرفت است و هر روز که از خواب بیدار می شویم، با دنیای متفاوتی از نیازها و تقاضاها مواجه هستیم. به همین دلیل بهتر است دانش و تخصص خود را ارتقا دهید و بروز کنید. اگر لازم باشد، تغییر مسیر بدهید یا این که هم قدم با نیازهای جدید بازار، خلاقانه پیش بروید!
کنجکاو باشید تا کشف کنید!
کنجکاوی یکی از مسیرهای منتهی به موفقیت است، پس کنجکاو باشید تا مسیرهای نوین را کشف کنید. پا به حوزه های جدید بگذارید و از چالشهای پیش رو نترسید. خود را با آزمونها، تجربههای کاری و مهارتهای تازه محک بزنید و قابلیتهای منحصربه فرد خود را کشف کنید. تنها متکی به یک منبع آموزشی نباشید و حوزه دیدِ خود را گسترش دهید. وارد حیطههای کاری مرتبط با رشته تخصصی خود شده و با چالشها و مشکلات و مزایای آن از نزدیک آشنا شوید. جست وجوی خود را فراتر ببرید و با افراد موفقی که در حوزه مورد نظرتان فعالیت می کنند، وارد بحث و گفتگو شوید. از شبکه های اجتماعی گرفته تا محیط کاری حضوری در شرکتها و موسسات مربوطه، به همه جا سر بزنید. کنجکاوی، شما را به دنیاهای بزرگ تری سوق خواهد داد!
فراموش نکنید که شکست، پُلی است به سوی پیروزی!
اگر تا به حال هیچ مصاحبه شغلی نداشتهاید، بهتر است صاف و پوست کنده بگوییم که احتمال دارد بارها و بارها به مصاحبه بروید و نه بشنوید! اما ناامید نشوید. دست از درخواست دادن برای آگهیهای استخدام، ارسال رزومه، مراجعه حضوری و تماس با کارفرماها برندارید. از قدمی که برداشتهاید، پا پس نکشید و هربار نقاط ضعف خود را پیدا کرده و در صدد برطرف کردن آنها و ارتقای خود باشید. در این صورت، موفقیت از آنِ شما خواهد بود.
مطلب پیشنهادی: ارتباط موثر چیست؟
5 ایده طلایی برای انتخاب شغل مناسب
آیا نیاز به یک جرقه دارید؟ بفرمایید، این شما و این هم 5 ایده طلایی برای انتخاب شغل ایدهآلتان:
طراحی وبسایت
طراحی وبسایت یکی از مشاغل نوین و رو به پیشرفت در ایران و جهان است که درآمد بالایی داشته و مسیرهای موفقیت آن همواره در حال گسترش هستند. هر چند ورود به این حوزه، در ابتدای راه نیازمند کسب تخصص و آمادهسازی نمونه کار است، اما پس از آن میتوانید به سرعت پیشرفت کنید.
خدمات زیبایی و آرایشگری
امروزه تنوع خدمات زیبایی و آرایشگری بسیار بالاست و یادگیری آن برای همه بانوان و آقایان امکان پذیر است. شما میتوانید پس از شرکت در دورههای آموزشی، به سرعت وارد بازار کار شده و به درآمد زایی برسید.
تدریس آنلاین
تدریس آنلاین به عنوان یکی از مشاغل پُردرآمد، به خصوص در سالهای اخیر، تقاضای بالایی پیدا کرده است. تدریس آنلاین زبانهای خارجه یا مهارت های خاص و غیره میتواند شغل خوبی برایتان باشد.
تولید محتوا
تولید محتوا میتواند شامل تولید محتوای متنی، ویدیویی یا صوتی باشد که به توانایی و علایق شما بستگی دارد. به عنوان مثال تولید محتوای متنی شامل ویرایش و نگارش متن برای انتشار در شبکههای اجتماعی یا وبسایتهای اینترنتی است. این شغل برای افرادی که به کار در منزل یا مشاغل غیرحضوری و پاره وقت نیاز دارند، گزینه مناسبی به شمار میرود.
کسب و کار اینترنتی
راه اندازی فروشگاههای اینترنتی و فروش محصولات یا ارائه خدمات خاص، جزو مشاغل پرطرفدار دنیای امروز است. با توجه به علاقه مردم به خرید اینترنتی، با ایجاد یک آنلاین شاپ خلاقانه میتوانید به موفقیت خوبی دست پیدا کنید.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی راههای انتخاب شغل مناسب پرداختیم و تلاش کردیم تا با ارائه مسیرهای قدم به قدم، به شما در انتخاب شغل ایده آل تان کمک کنیم. امیدواریم نکات ذکر شده در این مقاله برایتان مفید بوده باشد و مشاغل مورد علاقهتان را پیدا کرده باشید. با سپاس از این که همراهمان بودید و با آرزوی موفقیت.