آیا مشاغل خانگی نیاز به مجوز دارند؟
کسب و کارهای خانگی یکی از انواع کسب و کارهایی است که افراد زیادی به آن رو آوردهاند. این نوع از کسب و کارها مزایای زیادی دارند و با داشتن مجوز میتوان بر این مزایا افزود. در این مطلب صفر تا صد مسائل مربوط به مجوز کسب و کارهای خانگی را بررسی خواهیم کرد. اگر کسب و کار خانگی دارید و به دنبال مجوز های مربوط به آن می گردید، این محتوا می تواند به شما در این کار کمک زیادی کند. در کنار موارد مربوط به مجوز مشاغل خانگی در مورد کسب و کار های خانگی نیز با شما صحبت خواهیم کرد.
منظور از کسب و کارهای خانگی چیست؟
به طور کلی کسب و کارهای خانگی به کسب و کارهایی گفته میشود که با هدف تولید کالا یا ارائه خدمات در فضای مسکونی انجام میشوند. این کسب و کارها به این علت که نیازی به دفتر کار و فضای تجاری ندارند به سرمایه اولیه کمتری احتیاج دارند. به علاوه برای انجام این کسب و کارها نیازی به بیرون رفتن از خانه نیست و به همین دلیل نیز بسیاری از خانمهای خانه دار از این کسب و کارها استقبال میکنند. با این حال شغلهای خانگی بدون داشتن مجوزهای لازم میتوانند با محدودیتها و چالشهایی همراه باشند. به علاوه داشتن مجوز برای کسب و کارهای خانگی میتواند از ایجاد مشکلات اقتصادی و قانونی برای افراد جلوگیری کند.
خیلی از افراد به کسب و کار های خانگی به عنوان شغل دوم نگاه می کنند، با این حال یک شغل خانگی می تواند برای شما مثل یک شغل تمام وقت پر درآمد باشد. برای همین باید دیدگاه خودتان را نسبت به این نوع کسب و کارها تغییر دهید چرا که میتوانند، برای شما بسیار پر سود باشند.
برای شروع کسب و کارهای خانگی چه باید کرد؟
برای راهاندازی یک کسب و کار خانگی مراحلی وجود دارد. در اولین مرحله شما باید هدف خود را مشخص کنید و مواردی مانند بازار هدف، استراتژیهای مالی و برآورد هزینهها را تهیه کنید. همچنین بایستی به دنبال شغل مناسب خودتان که به آن علاقمند هستید نیز بگردید. در این مرحله میتوانید برای دریافت مجوز کسب و کار خانگی اقدام کنید و با مراجعه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مجوز خود را دریافت کنید. پس از کسب مجوز نیز میتوانید، کسب و کار خود را راهاندازی کنید و با روشهای مختلف برای موفقیت و پیشرفت آن اقدام کنید.
برای کدام دسته از شغلهای خانگی میتوان مجوز دریافت کرد؟
یکی از نکاتی که در این زمینه باید به آن توجه کنید، این است که امکان دریافت مجوز تنها برای دستهای از شغلهای خانگی امکانپذیر است که مورد تأیید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند. برخی از این شغلها شامل موارد زیر هستند.
صنایع دستی
فروش کالاهایی که جزء صنایع دستی به حساب میآیند یکی از این شغلها است. صنایع دستی انواع بسیار متنوعی دارند. برخی از انواع صنایع دستی پر طرفدار شامل بافتههای داری و غیر داری، پوشاک سنتی، لوازم دکوراتیو سنتی، سفال کاریهای سنتی و… هستند.
صنایع نساجی
کارهای مربوط به خیاطی یکی از مشاغل خانگی است که میتوان برای آن مجوز تهیه کرد. این دسته از شغلها نیز بسیار متنوع هستند و میتوانند شامل طیف وسیعی از خیاطی لباسهای مجلسی تا سری دوزیهای سرویسهای آشپزخانه باشند.
صنعت و خدمات
در این دسته از شغلهای خانگی شما به تولید لوازم صنعتی میپردازید و یا شغلهای خدماتی را ارائه میکنید. از انواع شغلهای خدماتی میتوان به تعمیر کارهای سیار و یا انجام دهندههای کارهای اینترنتی مانند تایپیست و حسابدار اشاره کرد.
تولید و فروش فرآوردههای دامی
پرورش و فروش محصولات دامی یکی از شغلهای خانگی پر تقاضا است. افراد میتوانند بسته به محل زندگی خود به تولید و فروش انواع اردک، بوقلمون، بز، گوسفند و…. بپردازند.
مطلب پیشنهادی: مسیر شغلی چیست؟
صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی
این کسب و کارهای خانگی در واقع به فرآوری و آمادهسازی محصولات مختلف میپردازند. خشک کردن، پاک کردن، سرخ کردن و… از کارهایی است که در این دسته از کسب و کارهای خانگی انجام میشود.
فروش محصولات گیاهی
یکی از کسب و کارهای خانگی دیگر که تقاضای زیادی نیز دارد تهیه و فروش محصولات گیاهی است. انواع گیاههای دارویی و درمانی، انواع دمنوشها و… از مواردی هستند که در این کسب و کارها تهیه و تولید میشوند و به فروش میرسند.
فریلنسری
اگر شما دارای مهارت هایی هستید که می توانید از طریق خانه هم با آنها درآمدزایی کنید، می توانید به عنوان یک فریلنسر مشغول به کار شوید. فریلنسر در واقع به معنای دورکار است، شما می توانید با مهارت هایی مثل برنامه نویسی، طراحی سایت، معماری و … از این طریق کسب درآمد کنید.
سامانه ثبت نام مجوز مشاغل خانگی
طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دولت موظف است برای ساماندهی و مدیریت کسب و کارهای خانگی به آن دسته از کسب و کارهای خانگی که در محیطهای مسکونی و بدون ایجاد آزار و اذیت برای همسایگان انجام میشود و مطابق با شرع و عرف جمهوری اسلامی ایران است مجوز اعطا کند. برای دریافت این مجوز افراد میتوانند به سایت درگاه ملی مجوزهای کشور وارد شود و با گزینه کسب و کارهای خانگی را انتخاب کند و برای کسب مجوز اقدام کند.
همچنین افرادی که کسب و کارهای خانگی دارند میتوانند برای دریافت تسهیلات به سامانه طرح ساماندهی و حمایت از مشاغل مراجعه و مراحل ثبت نام خود را دنبال کنند. پس از این مرحله کارشناسان مربوطه از شغل خانگی مورد نظر و محل اجرای آن بازدید میکنند و در صورت تأیید فرد میتواند از برخی از تسهیلات ویژه استفاده کند.
شرایط لازم برای کسب مجوز کسب و کارهای خانگی
برای کسب مجوز کسب و کارهای خانگی داشتن برخی از ویژگیها لازم است. این ویژگیها به دو دسته ویژگیهای عمومی و اختصاصی تقسیم میشوند که آنها را در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد.
شرایط عمومی
این شرایط شامل شرایطی است که برای اکثریت کسب و کارهای خانگی صرف نظر از نوع آنها در نظر گرفته میشود. مهمترین ویژگیهای عمومی که برای کسب مجوز شغلهای خانگی به آن نیاز دارید شامل موارد زیر هستند.
- داشتن تابعیت کشور ایران
- داشتن حداقل بیست سال سن
- نداشتن سابقه کیفری
- برای آقایان داشتن کارت پایان خدمت و یا معافیت از سربازی
- وارد نشدن هیچ گونه آسیب و یا خدشهای به آرامش همسایگان
- عرضه و فروش در خارج از محل مسکونی به طوری که محل مسکونی دست خوش رفت و آمدهای تجاری نشود.
- انجام کار توسط اعضای خانواده و افرادی که در همان محل سکونت دارند.
شرایط اختصاصی
شرایط اختصاصی در واقع به ویژگیهایی گفته میشود که میتوانند با توجه به شغل مورد نظر متفاوت باشند. برخی از مهمترین شرایط اختصاصی که ممکن است به آنها نیاز داشته باشید شامل موارد زیر هستند.
- افراد پشتیبان باید حداقل ۵ سال سابقه کاری مرتبط داشته باشند.
- برای انجام برخی از کسب و کارهای خانگی فرد باید مجوز و یا گواهی آموزش مرتبط ارائه دهد.
- کسانی که قصد دارند کسب و کارهای خانگی مرتبط با مواد غذایی داشته باشند باید دارای گواهی سلامت و بهداشت باشند.
- بسته به کسب و کار مورد نظر باید فضای حداقلی مورد نیاز را تأمین کنید تا بتوانید مجوزهای لازم را کسب کنید.
برای گرفتن مجوز کسب و کارهای خانگی به چه مدارکی نیاز است؟
با توجه به کسب و کاری که قصد دارید راهاندازی کنید به مدارک مختلفی نیاز دارید با این حال برخی از مدارک نیز وجود دارند که برای اکثریت کسب و کارها به آنها نیاز دارید. این مدارک شامل موارد زیر هستند.
- گواهی مهارت در شغل مورد نظر
- مدارک هویتی شامل شناسنامه، کارت ملی و…
- مدارک مربوط به اثبات مالکیت محل مانند اجاره نامه، سند مالکیت و…
- تعهد نامههای مربوط به قوانین و مقررات
علاوه بر این مدارک مدارک مخصوصی برای هر کسب و کار ممکن است مورد نیاز باشد که در هنگام اخذ مجوز باید آنها را ارائه دهید.
برای مثال اگر شما قصد پرورش زنبورهای عسل را داشته باشید باید مدارک مربوط به مالکیت زمین، فرم بازدید کارشناسی و گواهیهای بهداشتی صادر شده توسط سازمان نظام دام پزشکی را نیز ارائه دهید.
مطلب پیشنهادی: چگونه شغل انتخاب کنیم؟
نکات مهم در کسب جواز کسب و کارهای خانگی
توجه به نکاتی که خواهیم گفت در هنگام کسب مجوز کسب و کارهای خانگی میتواند مفید واقع شود. در صورتی که شما در چندین شغل خانگی فعالیت میکنید، اما مجموع ساعات کار در هر یک از این شغلها بیش از ۴۴ ساعت در هفته نیز مشکلی برای دریافت مجوز نخواهید داشت. کسب و کاری که انتخاب میکنید، باید پتانسیل انجام شدن در فضای خانگی را داشته باشد و علاوه بر ایجاد نکردن مزاحمت برای همسایهها آلودگیهای زیست محیطی، صوتی و بصری نیز تولید نکند. لازم است به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی که همسایگان از شما شکایت کنند، مجوز شما مورد بررسی مجدد قرار میگیرد و حتی ممکن است باطل شود.
ثبت نام مشاغل خانگی در جهاد کشاورزی چگونه است؟
به طور کلی شیوه ثبت نام در جهاد کشاورزی نیز مشابه با سایر مجوزهای کسب و کارهای خانگی است و تفاوت فاحشی با آنها ندارد. شما میتوانید با ورود به سامانه جهاد کشاورزی برای دریافت این مجوز دریافت میکنید.
به طور متوسط چه قدر طول میکشد تا مجوزهای کسب و کارهای خانگی صادر شود؟
به طور کلی زمان صدور مجوز کسب و کارهای خانگی به شغل مورد نظر و مجوزهای پیش نیاز آن بستگی دارد. بدیهی است که هرچه پیش نیازهای بیشتری مورد نیاز باشد مدت زمان بیشتری طول میکشد تا مجوز مورد نظر صادر شود.
دریافت مجوز کسب و کارهای خانگی چه مزایایی دارد؟
دریافت مجوز کسب و کارهای خانگی میتواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین این مزیتها امکان بهره بردن از تسهیلات بانکی و وامهای مختلف است. اگرچه میزان این وامها و تسهیلات با توجه به طرح توجیهی مشاغل تعیین میشود، اما بیشتر افراد از این تسهیلات استقبال میکنند. یکی دیگر از مزایایی که میتوانید از طریق کسب مجوز از آن بهرهمند شوید، معافیت از مالیاتها و عوارض تجاری و اداری است. به علاوه با داشتن مجوز کسب و کارهای خانگی میتوان اعضای مربوط به شغل مورد نظر را بیمه کرد.
مطلب پیشنهادی: معرفی چند شغل خانگی پر درآمد
آیا مجوزهای کسب و کارهای خانگی نیازی به تمدید شدن دارند؟
به طور کلی مدت زمان اعتبار مجوزهای کسب و کارهای خانگی برای برخی از شغلها ۵ سال و برای برخی دیگر ۲ سال است و پس از این زمان باید مجوزهای خود را تمدید کنید.
سخن نهایی
دریافت مجوز برای کسب و کارهای خانگی راهی است که به افراد کمک میکند، شغلهای خانگی خود را رسمی کنند و از حمایتهای دولتی برخوردار شوند. برای دریافت مجوز کسب و کارهای خانگی ممکن است مجبور باشید، پروسههای سخت و طولانی را طی کنید که بسته به شغل مورد نظرتان میتواند متفاوت باشد. فرسودگی شغلی در کسب و کار های خانگی نیز وجود دارد بنابراین باید سعی کنید، حتما مجوز های لازم را دریافت کنید. با این کار شما می توانید خیلی راحت تر به دنبال بیمه های سلامت بگردید و حتی وام های مناسب تری هم دریافت کنید.