استراتژی محتوا چیست؟

01 بهمن 1398 - آخرین بروزرسانی: 01 اسفند 1399
استراتژی محتوا
زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

استراتژی محتوا چیست؟ شاید شما هم نام استراتژی محتوا را شنیده باشید. اگر دارای کسب و کاری در فضای اینترنت هستید خواندن این مطلب برای شما بسیار مفید خواهد بود. در این نوشته به تفصیل در این باره توضیح خواهیم داد. تصور کنید که نخستین استخدامی تیم خدمات مشتری در استارتاپی با پشتوانۀ سرمایۀ مخاطره‌پذیر هستید. هر هفته، مشتریان جدیدی می‌گیرید و برخی آن‌ها هم پشتیبانی می‌خواهند. وظیفه‌تان مدیریت این تقاضاها است. اگر یک تیم استخدام کنید، می‌توانید این درخواست‌های رو به رشد را اولویت‌بندی کنید که البته این کار به معنای مدیریت کارمندان بیشتر هم است. با رشد پایگاه کاربران‌تان، هزینه‌های پشتیبانی نیز افزایش می‌یابد.

نظرتان چیست که فهرستی از پاسخ‌ پرسش‌های متداول را تهیه کنید؟ در این صورت، کاربران می‌توانند بدون مداخلۀ شما بسیاری از مسائل متداول را حل کنند. در این صورت، نیازی نیست که کارکنان بیشتری را برای بخش پشتیبانی مشتری استخدام کنید و تیم‌تان فقط به مهمترین مسائل کاربران رسیدگی می‌کند. تحلیل بازگشت سرمایه (ROI) مشخص می‌کند که وقتی سرمایه‌گذاری اولیه زیاد است، ظرف سه تا پنج سال، هزینۀ پشتیبانی هر کاربر بسیار کاهش می‌یابد. در ابتدا، با مدل محتوای خودزاور کار را شروع می‌کنید، به دنبال ابزارهایی برای تهیۀ فهرست محتوا هستید و موضوعاتی را می‌یابید که در آنها از پاسخ‌های مکتوب استفاده می‌شود.

در این سناریو، کار را با شناسایی نیازهای تجاری شروع می‌کنید. در این صورت، محتوا را به‌عنوان یکی از راه‌های برآوردن آن نیاز ارزیابی می‌کنید. در نهایت، برنامه‌ریزی می‌کنید که آن محتوا را تولید کنید. این الگوها اساسِ استراتژی محتوا هستند.

 

سفارش تولید محتوای حرفه‌ای

 

تعریف استراتژی محتوا

استراتژی محتوا یا Content strategy مهمترین قسمت پروسه تولید محتوا برای سایت و شبکه های اجتماعیست. استراتژی محتوا، حوزه‌ای است که با تولید و توزیع محتوا نیازهای تجاری را برآورده می‌کند.

البته، افراد زیادی محتوا می‌نویسند و به طراحی و تولید محتوا می‌پردازند. استراتژی محتوا به این معنی است که فرد تأمل می‌کند و می‌پرسد «چه محتوایی باید تولید کنیم و چرا؟». در حقیقت می توان گفت استراتژی محتوا به معنای تبیین سیاست های کلی تولید محتوا مانند موضوعات، زمان انتشار و نحوه انتشار انواع محتوای متنی، تصویزی، ویدیویی و سایر روش های محتوا به منظور پیشبرد اهداف تیم مارکتینگ در قالب بازاریابی محتواییست. 

وظیفه متخصص استراتژی محتوا چیست؟

content manager

متخصص استراتژی محتوا مشخص می‌کند که کدام منافع تجاری از طریق محتوا تأمین می‌شود و برنامه‌ای برای تولید و توزیع این محتوا طراحی می‌کند. ویژگی‌های این نقش وابسته به منافع تجاری و استراتژی پیشنهادی است. رواج برخی فعالیت‌ها به قدری است که لازم است به آنها اشاره شود. بسته به اهداف تجاری، پلن بازاریابی محتوایی شرکت شما شاید نیازمند تولید محتوا در هریک از زمینه های زیر باشد. 

هوش تجاری

برنامه ریزی استراتژیک محتوا نیازمند چشم‌انداز تجاری است. تولیدکنندگان و نشردهندگان حرفه ای محتوا باید بتوانند نیازهای تجاری را درک کنند. در حالت ایده‌آل، متخصص استراتژی محتوا قادر است که مسائلی را تعریف و اصلاح کند که برای حل آن از راهکار محتوا استفاده می‌شود.

پردازش، حاکمیت و حسابرسی

باید بدانید که آیا  محتوایی که تولید می کنید مسائل تجاری را که امیدوار به حل آن هستید حل می‌کند یا خیر. شاید این به معنای مدیریت تیم یا درک داده‌هایی باشد که نشانگر موفقیت برنامه‌تان هستند. همچنین، ممکن است به معنای نگهداری فهرستی از محتوا باشد تا سازمان از محتوای موجود خود اطلاع پیدا کند.

تحقیق در خصوص مخاطب

خصیصۀ محتوا این است که دیگران آن را می‌بینند. بدون مخاطب، چه مسألۀ تجاری را می‌توانید حل کنید؟ مثلاً، ممکن است برای درک مخاطب لازم باشد که دربارة شخصیتش تحقیق کنید. شاید هم، مصاحبه یا نظرسنجی انجام دهید.

دیدگاه استراتژیک

تولید محتوا

 دیدگاه استراتژیک به معنای خلاصه‌سازی موضوع یا نتایجی در قالب اهداف و نتایج کلیدی (OKR) باشد. با ایجاد دیدگاه استراتژیک، متخصص استراتژی محتوا روشی ساده را به همکارانش نشان می‌دهد تا تلا‌ش‌هایشان را در یک جهت متمرکز کنند.

لحن یا هویت برند

رفع نیازهای تجاری و کسب رضایت مخاطب هدف از طریق محتوا مستلزم ثبات در لحن بخش‌های مختلف محتوا است. این موضوع در حوزۀ برندینگ یا بازاریابی اهمیت خاصی دارد. از طرفی دیگر، فاصله گرفتن از روال‌های جاافتاده در نوشته‌های فنی بیشتر از سایر انواع نوشته‌ها قابل قبول است.

ایده‌پردازی

ایده‌پردازی فرآیندی است که در آن راهکارهای خلاقانه‌ای را برای مسائل مختلفی که می‌خواهید حل کنید ایجاد می‌کنید. طوفان فکری و تفکر طراحی جزو روش‌های ایده‌پردازی‌اند.

استراتژی کانال

وقتی محتوا به وجود آمد، باید به نحوی به کاربر ارائه شود. این کار ممکن است از طریق کانال‌های اجتماعی، تماس ایمیلی، جستجوی ارگانیک یا برخی کانال‌های دیگر انجام شود. درک نحوۀ برنامه‌ریزی و اجرا در کانال‌های مربوطه یکی از صلاحیت‌های اصلی در این حوزه است.

طرح اجرا

در یک برهۀ زمانی، محتوای‌تان باید از تصور به واقعیت تبدیل شود. نحوۀ دقیق انجام این کار در پروژه‌های مختلف با یکدیگر فرق دارد. ایجاد تقویم محتوا، قاب‌سازی و نوشتن چکیدۀ محتوا ممکن است جزو فعالیت‌هایی باشند که در طرح اجرا انجام می‌شوند.

 

استراتژی محتوا

 

نحوۀ طراحی و تدوین استراتژی محتوا

برای مطالعۀ مطلبی کامل در خصوص استراتژی محتوا در حوزۀ بازاریابی، به راهنمای جامع بازاریابی محتوا ما مراجعه کنید.

برنامه تولید و نشر محتوا در شرکت‌های مختلف با یکدیگر فرق دارد. این مراحل از هدف تجاری تا انتشار محتوا به‌شکلی سنجیده انجام می‌شوند:

  1. هدف تجاری‌تان را درک کنید: استراتژی محتوا از هدف شروع می‌شود. اگر هدفی در کار نباشد، بهتر است محتوا تولید نکنیم.
  2. مخاطب‌تان را درک کنید: با آنها گفتگو کنید یا آنها را زیر نظر بگیرید. نیازها یا خواسته‌های مخاطب را دریابید.
  3. اهداف و معیارها را تعریف کنید: در صورت امکان، مشخص کنید که برای موفقیت پروژه به چه دستاوردهایی نیاز دارید. در بسیاری از پروژه‌ها، ذکر پنج معیار کافی است.
  4. ایده‌پردازی کنید: بعد از اینکه فهمیدید به کسب چه دستاوردی نیاز دارید. حال، باید پیش‌بینی کنید با چه نوع محتوایی به آن هدف دست می‌یابید.
  5. نمونۀ اولیه را بسازید: محتوای‌تان را در اختیار مخاطب قرار دهید. در ابتدا، ممکن است محتوا را حتی به اعضای تیم خودتان نشان دهید. با محتوا چه کاری انجام می‌دهند؟ آیا نشانه‌های اولیه حاکی از این است که محتوا از هدف‌تان پشتیبانی می‌کند؟
  6. تکرار کنید: در هنگام تعامل مخاطب‌تان با محتوا، مشاهده کنید. حتی ممکن است این دنبالۀ اجرا –تکرار را بارها پیش از شروع طرح جامع تکرار کنید.
  7. انتشار: تا به اینجا، فهمیده‌اید که چه چیزی جواب می‌دهد. حال، محتوای کاملی را که نیاز دارید تولید کنید. در حالت ایده‌آل، یادگیری و اصلاح محتوای حاصل حتی بعد از انتشار ادامه پیدا می‌کند.

 

مدل‌های استراتژی محتوا

. در زیر به برخی از این مدل ها اشاره می کنیم. در حالیکه، در بسیاری از محیط‌های مختلف استراتژی محتوا یک نوع فعالیت‌ها و فرآیندها انجام می‌شود، امکان حفظ انعطاف‌پذیری در ارائۀ برنامه تولید و نشر محتوا وجود دارد.

مدل ترافیک مغزی

کریستینا هالورسون و ملیسا ریچ مدلی را برای پوشش عناصر کلیدی استراتژی محتوا در کتاب‌شان با عنوان «استراتژی محتوا برای وب» شرح می‌دهند. این مدل در واقع استراتژی محتوا را به پنج مؤلفه تقسیم می‌کند:

  • هسته: قصد داریم از محتوا چگونه استفاده کنیم؟
  • جوهره: به چه محتوایی نیاز داریم؟
  • ساختار: نحوۀ سازماندهی محتوا چیست؟
  • گردش‌کار: نحوه تولید محتوا چیست؟
  • حاکمیت: تصمیم‌گیری در خصوص کارهای آتی چگونه است؟

عناصر مدل استراتژی محتوا

کتاب اریکا کسین با عنوان «عناصر برنامه محتوا» (که مطالعۀ آن رایگان است) مدل دیگری را تشریح می‌کند. این مدل خصوصیات محتوای خوب را برمی‌شمرد. فحوای کلام کسین این است که استراتژی‌تان باید از تولید محتوایی پشتیبانی کند که معیارهای زیر را دارد.

محتوا باید:

  • مناسب باشد: محتوا با نیازهای مخاطب و کسب‌وکار منطبق است.
  • سودمند باشد: محتوا هدف معینی دارد و این هدف را برآورده می‌کند.
  • کاربرمحور باشد: مخاطب مصرف‌کنندۀ اصلی محتوا است و محتوا باید کاربرمحور باشد.
  • شفاف باشد: محتوا نیازهای کاربر را هر جایی که باشند رفع می‌کند.
  • سازگار باشد: محتوا بیانگر سبک یا لحن کسب‌وکار است.
  • مختصر باشد.
  • پشتیبانی شود: باید فرآیندهای برای جلوگیری از بلااستفاده‌شدن محتوا وجود داشته باشد.

 

سفارش تولید محتوای حرفه‌ای

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
بلهخیر
نویسنده مطلب آرش آدمی
مدیر بازاریابی دیجیتال، علاقه مند به سئو و بازاریابی محتوایی و...
دیدگاه شما

2 دیدگاه
  • SEO MAN
    11 اردیبهشت 1399

    استراتژی محتوا با content marketing فرق داره یا همونه؟

    • کارلنسر
      24 خرداد 1399

      فرق دارند. استراتژی قبل از مارکتینگ هست. یعنی اون برنامه و پلن و برنامه ریزی که کانتنت مارکتینگ یا بازاریابی محتوا (فرایند تولید و به اشتراک‌گذاری محتوایی که باعث حفظ مشتریان قبلی و بدست آوردن مشتریان جدید می‌پردازد) به چه شکل صورت بگیره